EnergieBespaarMarkt 2016 groot succes!

De EnergieBespaarMarkt 2016, die op zaterdag 19 november in dorpshuis ’t Perron werd gehouden, was een groot succes. Het onderwerp energiebesparing bleek zeer te leven onder de lokale bevolking, ondernemers en politiek.

Druk bezocht

wp_20161119_011De eerste bezoekers meldden zich al bij het openen van de markt, om 09.00 uur. Daarna was er een constante stroom van bezoekers, die de aanwezige experts het hemd van het lijf vroegen. Sommigen kwamen gewoon eens kijken, anderen hadden concrete besparingsplannen, en sommigen hadden zelfs de jaarafrekeningen van hun energiebedrijf meegenomen.

 

wp_20161119_009

Politiek forum

Om 11.00 ging het politiek forum van start, waarbij leden van alle in de raad vertegenwoordigde politieke partijen aanwezig waren. Onder leiding van moderator Jan-Willem Reiling werden hen diverse vragen voorgelegd vanuit het aanwezige publiek. Unaniem vonden de raadsleden het thema energiebesparing belangrijk, en complimenteerden zij Opgewekt Heeze-Leende met de organisatie van de markt. Wel verschilden ze over de rol die de gemeente zou moeten spelen: van voorbeeldfunctie (bijvoorbeeld door het eigen verbruik zoveel mogelijk te beperken) tot verstrekker van subsidies. Onder de streep zien in elk geval alle partijen voordeel in nadere samenwerking tussen de gemeente en Opgewekt Heeze-Leende.

 

Een mooie toekomst

wp_20161119_013De markt werd afgesloten met een inspirerend verhaal van Werkstatt architecten, over het bouwen van energiezuinige gebouwen met natuurlijke materialen. De twee jonge eigenaars van het bedrijf schotelden de aanwezige bezoekers een praktijkverhaal voor van de bouw van een bijzonder energiezuinig huis tussen Leende en Valkenswaard, gebouwd van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Hun verhaal maakt duidelijk dat we met een frisse blik op architectuur toekomstbestendige huizen kunnen bouwen die niet alleen bijzonder zuinig, maar ook comfortabel, duurzaam en economisch haalbaar zijn.

Gemist?

Heb je de EnergieBespaarMarkt gemist? Geen nood! De presentatie die gehouden werd vanuit Opgewekt Heeze-Leende is hier te downloaden: